Ziua Eroilor la Chișinău

Ziua Eroilor la Chișinău

Pe 25 mai, de Ziua Eroilor, sărbătoare națională celebrată an de an de Ziua Înălțării Domnului, reprezentanții BUN au fost la cimitirul eroilor din Chișinău.

•Situația la cimitirul din Chișinău este la fel de tristă ca acum 10 ani când a fost demolat spitalul de pulmonologie, construit pe osemintele ostașilor români, francezi, germani, cehi și polonezi.

•Când tocmai ne gândeam că suntem singurii veniți să cinstim memoria eroilor noștri, am întâlnit un foarte BUN român, pe domnul Eugen Tomac, venit și dumnealui cu aceleași gânduri triste că va fi singurul prezent azi la cimitirul Eroilor din Chișinău.

•Din păcate, țin să constat că o bună parte din arborii doborâți de vremea neprielnică de la sfârșitul lunii aprilie, au fost aduși și lăsați pe mormintele ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale. Când abordăm subiectul reabilitării cimitirului, primăria ne spune că este în conflict cu noul proprietar, dar când vine vorba de adusul crengilor, vedem că se găsește ușor înțelegere și receptivitate din partea ambelor părți. Ion Leașcenco, președinte BUN: “Este foarte trist ce se întâmplă și mi-e greu să înțeleg de unde atâta nepăsare din partea autorităților locale. Vreau să-i mulțumesc domnului Tomac pentru multiplele interpelări pe care le face la nivel oficial și sper că oficialitățile statului român vor auzi aceste mesaje, se vor sensibiliza și implica în reabilitarea cimitirului. De asemenea, trebuie implicate și ambasadele statelor cetățenii cărora și-au găsit locul de veci aici, la Chișinău. Îi mulțumesc BUNului confrate Oleg Chicu care m-a însoțit la cimitir și celorlalți colegi prezenți astăzi la Țiganca, Călărași și Crocmaz să cinstească memoria înaintașilor noștri.

Scurt istoric al cimitirului.

Cimitirul Eroilor din strada Decebal.

Data începerii construcției -1918

Data finalizării – 1942

Stare de conservare – parțial demolat

Data demolării -1959

Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor,Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc,este un monument istoric amplasat pe strada Decebal 17 în Chișinău. Aici au fost înmormântați soldați de diferite etnii participanți ai celor două războaie mondiale.

Cimitirul a apărut în 1918, la sfârșitul primului război mondial. Acolo erau înmormântați soldații căzuți pe câmpul de luptă, iar în anii următori și veteranii războiului. Soldații înmormântați erau de diferite naționalități: moldoveni/români, ruși, cehi, polonezi, francezi, austrieci, maghiari etc.În perioada interbelică, pe teritoriul cimitirului a fost ridicată o capelă în memoria legiunii cehe. Cimitirul purta denumirea „cimitirul eroilor” până la intrarea Basarabiei în URSS, când a fost redenumit în Krasnodonskii.În anii 1927–1938, cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. În acest loc au fost înmormântați și ostașii căzuți în cel de-al doilea război mondial în luptele din vara anului 1941.De asemenea, unele surse menționează că un număr neidentificat de prizonieri de război, originari din Germania, Austria, Italia și alte țări, au fost înmormântați în același cimitir.

La acel moment, cimitirul avea o suprafață de 2,4 ha. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară de șase metri lățime cu 50 de trepte și un portal arhitectonic la bază constituit din doi piloni din beton armat, înalți de 10 metri, purtând fiecare câte un vultur cu aripile desfăcute. Coloanele dominau o piață vastă semicerculară, înconjurată de ziduri și ornamente. De forma unui poligon neregulat, cimitirul avea în centru o capelă veche în stil bizantin, în jurul căreia au fost amenajate șase parcele de morminte. Scările erau unite cu capela printr-o alee.

După 1944, capela a fost distrusă, iar terenul cimitirului a fost nivelat cu buldozerul.În timpul acestui proces, au fost deshumate neintenționat mai multe morminte, scoțând la suprafață oseminte și diferite obiecte personale (ceasuri de mână, cutii de țigări, pumnale etc.).În 1959 a fost demolat ce a mai rămas din cimitir, cu excepția coloanelor de la intrare, pentru ca în 1961 să fie ridicat Institutul de Pulmonologie și Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”.Fundamentul capelei a fost păstrat și în acel loc a fost amenajată o terasă pentru odihna bolnavilor.La începutul anilor 1990, când spitalul nu mai funcționa, pe fundamentul fostei capele a fost instalată o cruce de lemn cu inscripția „Glorie eroilor Armatei Române”, inițiativă a politicianului Gheorghe Ghimpu.Spitalul a fost demolat la sfârșitul anului 2007 la scurt timp după ce a ajuns în proprietate privată.

Persoane înhumate: În Cimitirul de Onoare din Chișinău au fost înhumați 1645 de ostași,printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial.În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care au fost înhumați 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

Glorie eternă eroilor!

No Comments