VIDEO // „Unirea ar oferi condiții mai bune pentru persoanele cu dizabilități”. Campanie electorală din care sunt eliminate aceste persoane

VIDEO // „Unirea ar oferi condiții mai bune pentru persoanele cu dizabilități”. Campanie electorală din care sunt eliminate aceste persoane

Reprezentanții Partidului „Democrația Acasă”, care militează pentru unirea Republici Moldova cu România, susțin că această campanie electorală a fost una fără șanse egale, în care nu s-au abordat problemele reale cu care se confruntă diverse grupuri de oameni. Într-o conferință de presă la IPN, președintele formațiunii, Vasile Costiuc, a declarat că persoanele cu dizabilități este grupul neglijat de politicieni și de guvernări în ultimii ani. Și în cadrul acestei campanii electorale, majoritatea concurenților nu au dezbătut programe și soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

Corneliu Baran, candidat pe lista națională a Partidului „Democrația Acasă”, și care este persoană cu dizabilități locomotorii, a decis să candideze la aceste alegeri deoarece împărtășește idealurile unioniste, iar unirea cu România, care este stat membru al UE reprezintă, în opinia sa, o șansă pentru condiții mai bune pentru persoanele cu dizabilități.

„Persoanele cu dizabilități vor să aibă șanse egale să învețe, să lucreze să se implice în politică și în toate domeniile. În toți acești ani politicenii de toate rangurile au promis că vor soluționa problema accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, însă nu s-a făcut practic nimic” , a spus Cornel Baran.

Candidatul a împărtășit că în această campanie s-a confruntat cu bariere legate de lipsa de infrastructură, majoritatea clădirilor de stat nefiind accesibile.

„Când am mers să obțin certificatul de integritate de la ANI, colegi au fost nevoiți să mă ducă practic în brațe ca să ajung la biroul funcționarului”, a relatat Corneliu Baran.

Dumitru Focșa, persoană cu dizabilități locomotorii, susținător al Partidului „Democrația Acasă”, crede că e nevoie de sancțiuni mai dure pentru nerespectarea normelor legale cu privire la accesibilitate. Dumitru Focșa a dat exemplul României, acesta fiind martor când polițistul a aplicat amenzi de 1000 de lei românești pentru parcarea în locurile rezervate  pentru persoanele cu dizabilități. Acesta s-a referit și la alte probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, cum ar fi angajarea în câmpul muncii și accesibilitate limitată în instituțiile de stat și spațiile publice.

Ion Leașcenco, candidat pe lista Partidului „Democrația Acasă”, a menționat că România a realizat multe progrese pentru îmbunătățirea condițiilor pentru persoanele cu dizabilități, deoarece este stat al UE și din această postură este obligată să implementeze și să respecte normele europene privind condiții accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Ion Leașcenco susține că singura șansă pentru un trai mai bun și pentru condiții europene pentru toți oamenii este unirea cu România, deoarece Republica Moldova, în următorii 25 de ani, nu are perspectivă de aderare la Uniunea Europeană.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.