Unionistul Ion Leașcenco: „Greii” nu au avut curajul să-și asume o bătălie electorală. Încă trei partide sunt dispuse să adere la Blocul „UNIREA”

Unionistul Ion Leașcenco: „Greii” nu au avut curajul să-și asume o bătălie electorală. Încă trei partide sunt dispuse să adere la Blocul „UNIREA”

Tinerii unioniști îi amintesc președintelui executiv al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, că „nu a avut curajul” să meargă la scrutinul parlamentar, asta după ce Șalaru a anunțat că formațiunea sa nu va adera la Blocul „Unirea”, pentru că ar fi „o naivitate”, în condițiile în care partidele de acolo au luat „mai puțin de un procent la alegeri”. 

 

Da. A fost scorul mic, pentru că partidele au mers divizat. Pentru că greii, cu ghilimele sau fără ghilimele de rigoare, nu au avut curajul să-și asume o bătălie electorală și noi, tinerii, ne-am implicat pe ultima sută de metri. Fără bani și sprijin mediatic”, i-a răspuns astăzi, într-o conferință de presă, Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale, parte a Blocului „Unirea”.

„PUN nu ne-a dat un răspuns oficial chiar dacă colegii mei din Blocul Unirea au avut discuții în acest sens săptămâna imediat următoare lansării inițiativei de unificare a forțelor unioniste. Totusi, întrebat în cadrul unei emisiuni televizate, domnul Anatol Şalaru și-a expus parerea asupra acestei intenții cât se poate de sincere. Regretam că apelurile de consolidare a unioniștilor si anunțatul început al coagulării la formarea PUN nu au continuitate in pozițiile dlui Salaru, care seamănă mai mult a ostilitate, dezbinare, ceea ce trebuie sa depășim cu totii până la urmă.”

 

Referindu-se la afirmațiile făcute de președintele PUN în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, Ion Leașcenco a afirmat: „A doua afirmație pe care am reținut-o este că – Trebuie să ne unim cu România, nu partidele. Da! Pentru asta luptăm și optăm. Dar haideți să demonstrăm mai întâi că ne putem uni noi, ca împreună să înfăptuim Unirea. Noi ne-am făcut botezul politic, am adus un suflu nou în politica moldovenească, dar ne dăm seama că nu este suficient. Oamenii ne vor uniți și asta facem. Credem, sincer, că lăsând toate animozitățile deoparte putem reuși.”

 

Președintele Blocului Unității Naționale, a încheiat cu un îndemn: „Stimați reprezentați ai PUN, suntem deschiși în continuare și ne dorim foarte mult coagularea tuturor forțelor intr-o entitate comuna unr de jos în ionistă. Nu avem vreo supărare sau gust amar ci încrederea sinceră că doar impreuna putem reuși. Haideți să dăm dovadă de responsabilitate și sa unim inclusiv oamenii din teritoriu, să facem unificarea tuturor forțelor de jos in sus și invers, să răspundem așteptărilor oamenilor care ne cer acest lucru. Să nu mai lăsăm nici pic de îndoiala că unioniștii, în sfârșit, își doresc cu adevărat Unirea.”

 

Membrii grupului de inițiativă al Blocului „Unirea”, constituit in acest moment din trei partide și reprezentanți ai organizații civice unioniste, au anunțat că au avut o primă rundă de discuții cu alte partide unioniste, în încercarea de a consolida toate forțele proromânești într-un pol unionist pentru a participa în comun la viitoarele alegeri locale.

Blocul a lansat invitații oficiale pentru cinci partide politice, care își anunțaseră public adeziunea la dezideratul Reîntregirii Neamului Românesc.

În urma discuțiilor, Blocul a constatat că Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Acțiunea Democratică au salutat decizia de unificare a forțelor, înaintând totodată, în formă diferită, ideea fuzionării partidelor într-o singură entitate juridico-politică.

Pe noi nu ne sperie ideile noi și ne angajăm să examinăm toate posibilitățile legale de coagularea forțelor unioniste, inclusiv prin fuziunea partidelor existente. Salutăm orice propunere constructivă și suntem convinși că numai prin consens putem uni mai întâi partidele politice, apoi și cele două maluri de Prut”, a declarat Tatiana Potâng de la Partidul Liberal Reformator, după discuțiile purtate cu reprezentanții PLDM.

Nu văd niciun motiv de a nu veni la discuții cu Blocul Unirea, din moment ce s-a putut merge la discuții cu Blocul ACUM. Fiecare partid are simpatizanți și susținători proprii și orice încercare de a dizolva alte partide și a le încorpora în propriul partid nu este catalogată și privită ca un gest de bună credință. Obiectivul nostru este nu să reanimăm sau să renaștem anumite partide, dar să reanimăm și să renaștem mișcarea unionistă din Republica Moldova”, a adăugat președintele Asociației „Unirea-ODIP”, Vlad Bilețchi.

Blocul „Unirea” a chemat în continuare partidele unioniste la cooperare și dialog în vederea identificării celor mai fezabile metode de unificare a forțelor unioniste și proeuropene din R. Moldova.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.