De 10 ani, în amintiri. Liderii unioniști au adus un omagiu marelui poet al neamului românesc, Grigore Vieru

De 10 ani, în amintiri. Liderii unioniști au adus un omagiu marelui poet al neamului românesc, Grigore Vieru

Liderii unioniști au adus astăzi, 18 ianuarie 2019 un omagiu marelui poet al neamului românesc – Grigore Vieru. La 10 ani de la trecerea în eternitate a liderului liric al renașterii naționale, Partidul Democrația Acasă, alături de deputatul Constantin Codreanu, a organizat un eveniment prin care l-a comemorat pe marele maestru al poeziei românești. La bustul acestuia de pe Aleea Clasicilor au fost recitate și cântate poezii din opera poetului și au fost depuse flori de către unioniști, profesori, directori de licee, elevi, dar şi alţii – îndrăgostiți de opera lui Grigore Vieru.

În debutul evenimentului, Ion Leașcenco a declarat că, de 10 ani suntem mai săraci, de 10 ani suntem fără Grigore Vieru.

,,Datoria noastră, a românilor din Basarabiaeste să cinstim memoria poetului și să muncim pentru visul reîntregirii, ideal pentru care a luptat Grigore Vieru”, a declarat Ion Leașcenco.

Liderul unionist, Anatol Ursu a trecut în revistă valorile care au stat la baza operei poetului român, Grigore Vieri. Valori, care sunt valabile pentru fiecare român din Basarabia.

,,Acest mare poet al neamului românesc, prin simplitatea sa, a promovat cele mai frumoase valori ale neamului nostru – iubirea față de mamă, față de limba română și neamul românesc. Îi suntem recunoscători pentru jertfa pe care a făcut-o pentru promovarea cauzei naționale”, spune Anatol Ursu.

Grigore Vieru este titularul diplomei de onoare Andersen – cel mai prestigios premiu din lume în domeniul literaturii pentru copii. Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni. A fost un lider al mișcării de renaștere națională. A militat pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric. În urmă cu 21 de ani, Grigore Vieru a devenit membru de onoare al Academiei Române. Tot Academia Română l-a propus pe Grigore Vieru la premiul Nobel pentru pace, în 1992.

În prezent, un bulevard din Chișinău îi poartă numele, iar un bust al poetului este amplasat pe Alea Clasicilor din Grădina Publică, dar şi în parcul Herestrău din București.

Grigore Vieru s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, pe data 18 ianuarie, 2009. Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu național.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.