Campania “100.000 de cărți pentru Centenar” ajunsă la Cahul și Sângerei

Campania “100.000 de cărți pentru Centenar” ajunsă la Cahul și Sângerei

Campania “100.000 de cărți pentru Centenar” desfășurată de Blocul Unității Natioanale împreună cu deputatul unionist Constantin Codreanu a ajuns în raioanele Sângerei și Cahul.

Iata ce a declarat președintele BUN Ion Leașcenco în acest context:

“Joi și vineri am cutreierat meleagurile basarabene în lung, de la nord la sud. Am venit cu o donație de carte în raioanele Sângerei și Cahul în cadrul campaniei 100.000 de cărți pentru Centenar.
La Sângerei, pe plaiuri păunesciene, am vizitat localitățile Ciuciueni și Iezărenii Vechi, sate în care infrastructura rutieră nu este una neapărat foarte bună de băut cafea la volan, dar sate cu oameni foarte frumoși, profesori ce muncesc cu dăruire la formarea noilor generații și copii minunați ce te încântă prin sinceritatea lor debordantă.
Am trecut și prin orașul Sângerei, unde am depus flori la busturile lui Nicolae Iorga și a mitropolitului Iosif Naniescu, după care am mers în localitate de baștină a mitropolitului, la Răzălăi, fostul județ Bălți. Salutăm înființarea Episcopiei de Bălți a mitropoliei Basarabiei, care prin intermediul secretariatului de stat pentru culte a reușit achiziționarea unui sediu, care urmează a fi reabilitat și care cu siguranță va deveni un nou centru de spiritulitate românească în municipiul Bălți.
La Cahul, în lunca Prutului, am ajuns la Chircani și Larga Nouă, două localități ce se confruntă cu o alarmantă criză demografică, ca de altfel majoritatea satelor din Republica Moldova, localități unde am fost întâmpinați de oameni extraordinari, frumoși la suflet, iar cei aproximativ 60 de copii din Chircani și 150 de copii din Larga Nouă, au arătat o dragoste deosebită pentru tot ce-i românesc, prin două spectacole foarte frumoase, demne de licee cu mii de elevi și fonduri bugetare nelimitate.
Aflându-ne prin sudul acestui chinuit colț de țară, am ajuns și la cimitirul eroilor de la Țiganca, loc care ne amintește de jertfa ostașilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei.
Ne-am întâlnit cu prietenii noștri unioniști de la Cahul, Cociulia, Vișniovca, alături de care am căzut de acord că implicarea concomitentă a tuturora în acțiuni de strângere a malurilor Prutului este una esențială.
Probemele cu care se confruntă aceste localități pot fi rezolvate doar dacă luptăm pentru #ReUnire
Și cum zicea fiul Basarabiei de la Copăceni, marele Păunescu: “Un jurământ ne leagă, că țara nu-i întreaga, însă asta doar până într-o zi”. Noi rămâne să muncim continuu pentru apropierea acestei zile care inevitabil va veni.“

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a afirmat următoarele:

“Campania “100.000 de cărți pentru Centenar” a ajuns în raionul Cahul, R. Moldova: Chircani și Larga Nouă.

O atmosferă extraordinară, creată de niște copii minunați care ne-au încântat cu spectacole în care românismul este prezent nestingherit. Le mulțumim cadrelor didactice și părinților care educă astfel de copii. Le mulțumim primarilor că au participat la aceste evenimente, conștienți de necesitatea unei reveniri la adevărul care leagă cele două maluri ale Prutului.

După “Hora unirii” pe care am dansat-o în ambele gimnazii, le-am dăruit acestor unități de învățământ câte un drapel tricolor și am făcut alte 2 noi invitații de a vizita Parlamentul României.“

No Comments