VIDEO//Bătaia de joc de la Europarlamentare

VIDEO//Bătaia de joc de la Europarlamentare

Bătaia de joc continuă!
Am stat la coadă de la 19:30 și nu am mai reușit să votăm. La fel și alți 200 de oameni care nu au renunțat și au stat până în ultimul minut la Bardar. La fel cum au fost privați de a-și exercita votul alți zeci de mii de români din lumea întreagă.
Am încercat de pe la 18:00 să votăm la câteva secții din Chișinău.
Iată un articol scris acum 5 ani, la fel de actual și astăzi. 

A scris Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale pe pagina de Facebook odată cu închiderea secției de votate din localitatea Bardar, raionul Ialoveni.

Vrem să votăm! ????

Posted by Ion Stratu – Leașcenco on Sunday, May 26, 2019

Mai jos poate fi citit articolul publicat pe blogul personal în data de 2 noiembrie 2014. Cu mențiunea că între timp numărul cetățenilor români din Republica Moldova s-a mărit, poate chiar s-a dublat.

 

Nu sunt blogger şi nu am blog însă mai am şi eu câte un „of” care se vrea scos afară şi destăinuit, deaceea, am hotărât să scriu acest gând.

 

Pentru alegerile prezidenţiale din România în Republica Moldova au fost planificate şi deschise „tocmai” 21 de secţii de votare. A foat făcută abstracţie totală de faptul că în alegerile pentru Parlamentul European şi scrutinele din anii precedenţi cetăţenii români din partea dreapta a Prutului au stat la coadă ore în şir, pe frig, ploaie, făcând zeci de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare şi că unii cetăţeni aşa şi nu au reuşit să voteze, iar alţii(nu se ştie câţi) au făcut cale întoarsă ne mai putând îndura procesul greoi sau poate simţindu-se ofensaţi de atitudinea guvernanţilor de la Bucureşti.

 

Nimic nou sub soare: cozi imense, grupuri de oameni făcând drumuri lungi de la o secţie la alta încercând astfel să găsească o secţie de votare mai puţin aglomerată. Cei din Chişinău au plecat până la Orhei, Călăraşi sau Ialoveni după încercările năprasnice făcute la secţiile de votare din capitala Basarabiei.

Am hotărât să fac o mică comparaţie a situaţiei la aceste alegeri dintre o unitate teritorială din România şi ceea ce se numeşte astăzi Republica Moldova sau mai bine zis ce a rămas din ea.

 

În fine, mulţi consideră că Basarabia trebuie tratată la fel ca şi alte state unde locuiesc cetăţeni români, prin urmare, proporţia secţiilor de votare este cam aceiaşi în Italia, Spania sau Republica Moldova – abordare total greşită! Românii de aici sunt băştinaşi şi trebuie să li se creeze condiţii de vot cel puţin apropiate cu cele din România.

 

Se vorbește prin târg că aproape un milion de cetăţeni moldoveni şi-au redobândit cetăţenia română.

Autorităţile române ne oferă o cifră de aproximativ 350 mii, dar numărul real este, cred, undeva la mijloc, să spunem undeva la 500 de mii de persoane.

Prin urmare, jumătate de milion de cetăţeni români care locuiesc pe o suprafaţă de 29.000 km2, dacă e să excludem UTA Găgăuzia ar fi cam 27.000 km2, asta ar însemna o densitate de aproximativ 18-19 cetăţeni români pe km2. Judeţul din România cu cea mai mică densitate a populaţiei este Tulcea, cu o populaţie de 197 mii locuitori şi o suprafaţă de 8.5 mii km2, deci avem o densitate de 23 de cetăţeni români pe km2, asa deci, voi raporta numărul secţiilor de votare din R.M. cu cele din judeţul Tulcea.

Unii pot zice că este bizară comparaţia, mie personal mi se pare totuși suficient de relevantă.

Nu se ştie câţi dintre cetăţenii români din R.M. se află acasă, precum nu se ştie nici numărul exact al tulcenilor plecaţi departe de ţară. Să presupunem însă că basarabeni plecaţi sunt mai mulţi, iar numărul real al cetăţenilor români din mica republică fiind cam de două ori mai mare ca cel din judeţul din delta Dunării.

 

Acum date:

 

21 secţii de votare au fost deschise în Republica Moldova.

204 secţii de votare au fost deschise în judeţul Tulcea.

300-500 mii de cetaţeni români se află în R.M.

200 mii de cetăţeni români locuiesc în judeţul Tulcea.

4 secţii de votare au fost deschise în comuna Jurilovca. (Populaţia comunei este de 4 mii locuitori)

4 secţii de votare au fost deschise în municipiul Chişinău!(Populaţia municipiului este de 800-900 mii oameni dintre care câteva sute de mii cetăţeni români!) sic!

 

53 secţii de votare au fost deschise în municipiul Tulcea.(Populaţia municipiului este de 70 mii locuitori)

 

Păi cum, fraţilor, în Chişinău sunt deschise 4 secţii de votare la fel ca în comuna Jurilovca, unde populaţia este de 200 de ori mai mică!?! …tot respectul faţă de locuitorii comunei.

 

În Tulcea, unde locuiesc de două ori mai puţini cetăţeni români ca în Chişinău deschizi de zece ori mai multe secţii de votare!?!

 

Nu ştiu dacă sunt suficiente secţiile de votare din judeţul Tulcea, însă numărul de secţii deschise în Republica Moldova este anume acesta, iar rezultatul alegerilor prezidenţiale va fi unul incomplet pentru că basarabenii nu au putut vota şi din motivul că nu au fost informaţi, nu au avut parte de campanie electorală, iar candidaţii la prezidenţiale nu i-au „rugat” şi pe ei să le dea votul.

Rămâne să luptăm ca la următoarele alegeri să avem cel puţin 100 de secţii de votare sau, raportat la populaţia judeţului Tulcea – 400 secţii.

…ori dacă vrem să avem 2000 secţii de votare, cum ar fi normal să fie, să înfăptuim Unirea!

_

 

Amintim că mii de posesori ai cetățeniei române aflați cu domiciliul în cel de-al doilea stat românesc, inclusiv activiști unioniști, nu au reușit să voteze.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.