Reportaj RFI:”Vrea sau nu Igor Dodon, unirea cu România va fi”

Reportaj RFI:”Vrea sau nu Igor Dodon, unirea cu România va fi”

În R.Moldova, 17 localități din nordul,centrul și sudul țării au semnat declarații simbolice de unire cu România. Consilierii mai multor sate s-au arătat dispuși să facă același lucru, în timpul apropiat. Vădit indignat, președintele prorus al R.Moldova, Igor Dodon a anunțat că semnatarii riscă pedepse sau chiar dosare penale.
Ba mai mult, Dodon a făcut public un document, potrivit căruia, majoritatea aleșilor locali din alte 50 de sate a semnat declarații pro-statalitate și anti-unire. Primii care au făcut acest lucru – un grup de consilieri din Sadova, satul de baștină a lui Dodon.

Dispută pe tema unirii cu România în centrul satului Sadova, chiar în ziua în care șeful statului a anunțat că un grup de consilieri locali a semnat ”o declarație de sprijin a statalității moldovenești”. Unul dintre semnatarii așa-zisei declarații este și Petru Aghenie, consilier local din partea Partidului Socialiștilor. Încerca cu orice preț să convingă primarul localității că este un adevărat patriot și nu vrea să-și vândă țara.”În Constituție este scris că țara este independentă, indivizibilă, este țara Moldova și noi suntem moldoveni. Cum poți să cedezi patria, cum poți să pledezi pentru distrugerea țării? Noi ne-am expus părerea și am prezentat-o președintelui țării”, spune consilierul socialiștilor.

Președintele Blocului Unității Naționale (BUN), Ion Leașcenco afirmă la RFI că așa-zisa declarație de susținere a statalității despre care vorbește Igor Dodon este prezentată doar pentru că îi este frică de valul de declarații simbolice de unire cu România, semnate de mai multe localități din R.Moldova.

”Toate lucrurile care se întâmplă aici la Sadova ne vorbesc despre un sat bun, românesc. Așa-zisa declarație pe care o promovează Dodon, a fost făcută pe furiș. Cu siguranță, au fost făcute presiuni asupra consilierilor. Igor Dodon este în agonie. El este speriat de acest val de declarații de unire. Ne amenință cu război civil, zice că va scoate tancurile. Țin să-i amintesc lui Dodon că armata R.Moldova nu are nici un tanc în dotare și mă întreb oare la ce tancuri se referă. Poate se referă la tancurile Federației Ruse pe care vrea să le scoată împotriva cetățenilor R.Moldova. Toată floarea acestui sat, inclusiv cei cu numele Dodon, simt românește”.

Primarul satului Sadova: ”Nu recunosc declarația pro-statalitate”
Primarul Vladimir SusurencoPrimarul Vladimir Susurenco, care tocmai revenise dintr-o deplasare de serviciu, s-a arătat surprins de așa zisă declarație pro-statalitate și anti-unire. Vladimir Susarenco spune la RFI că nu recunoaște nici un act semnat de grupul celor 8 consilieri locali. Primarul este de părere că în situația creată cineva își face PR politic. ”În calitate de primar stau deoparte și nu este bine ce se întâmplă. Lucrurile acestea ne-au fost într-o oarecare măsură impuse. Președintele țării atunci când a declarat că este președinte al tuturor, trebuia să cheme oamenii la calm. Ne liniștim, nu facem declarații stataliste sau despre uniunea vamală. În timpul apropiat vor vrea și autonomie locală”, consideră Vladimir Susarenco.

”Mă consider român”
Aflu că din 2015 este primar în satul Sadova. Vladimir Susarenco are un fecior și o fiică, ambii își fac studiile în România, la Suceava și Sibiu. Se consideră român și este încrezut că într-o bună zi se va face marea unire .”Din 1990 ne-am pornit la drum și am sperat în libertatea cuvântului. Dar nu am avut această libertate, nu am simțit-o și nici până în prezent nu o simțim. Mă consider român. Copii mei învață în România, nu vor să revină în R.Moldova pentru că ne spun că nu vor să treacă prin ce am trecut noi”.

”Sperăm că declarația de unire va fi semnată și la Sadova”
Pentru a afla ce cred totuși și alți cetățeni despre unirea cu România, nu doar cei aduși de socialiști la interviuri în centrul satului, am mers spre primărie și gimnaziul din localitate.

Vasile Dogot este pensionar în vârstă de 89 de ani. A fost profesor de geografie la gimnaziul din Sadova. Iar Dumitru Gavriliță, în vârstă de 75 de ani, astăzi pensionar, i-a fost cândva elev. I-am întâlnit în apropiere de o alimentară. Mă asigură că majoritatea cetățenilor își doresc unirea .”Cum am spus și înainte mulți ani, suntem pentru unire. Tatăl meu a fost român, eu am fost în armata sovietică și am ajuns tocmai pe insula Vranghel. Dar, Dodon a fost până la Chișinău și atât”.
”Dacă s-ar putea, cât mai rapid să facem unirea. Poate s-ar ridica nivelul de trai și la noi, mai ales pentru vârstnici. Ei suferă mult mai mult decât tineretul. Unirea ar duce la schimbare. La noi în sat mai mulți sunt pentru unire. Sperăm că declarația simbolică de unire cu România va fi semnată și la Sadova”.

Reportajul integral inclusiv varianta audio poate fi găsit aici

No Comments