28 noiembrie, 100 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara. Membrii Blocului Unității Naționale, în vizită la Cernăuți

28 noiembrie, 100 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara. Membrii Blocului Unității Naționale, în vizită la Cernăuți

28 noiembrie este o dată importantă pentru toți românii, mai cu seamă acum, în prag de Centenar. La data 28 noiembrie 1918, Bucovina se unea cu Regatul României. Pe data de 28 noiembrie 2018 se împlinesc, așadar 100 de ani de Unirea Bucovinei cu țara-mamă. 

După ce, la 27 martie 1918, Basarabia trecea în componența României, a venit rândul Bucovinei să urmeze visul de întregire al tuturor românilor și să se alipească de Regatul României.

Unirea mult-așteptată, s-a realizat prin Congres general al Bucovinei s-a desfăşurat la 28 noiembrie 1918 la Cernăuţi. La acest congres au participat, în fruntea adunării,  Iancu Flondor, Dionisie Bejan şi Ion Nistor.  La propunerea lui Iancu Flondor s-a votat cu o majoritate aleșilor prezenți Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara, membrii Blocului Unității Naționale vor efectua o vizită mâine, 28 noiembrie, la Cernăuți, unde vor participa la un șir de manifestații dedicate acestui eveniment istoric.

”În aceste vremuri de grea cumpănă pentru românii din Nordul Bucovinei vrem să fim alături de frații noștri din Regiunea Cernăuți și să cinstim memoria înaintașilor noștri care și-au asumat rolul istoric de a readuce Bucovina în vechiul trup al Moldovei și a vota Unirea cu Țara Mamă. Am fost solidari de fiecare dată cu românii din Ucraina și am reacționat la derapajele antidemocratice din statul vecin, totodată am participat și la manifestările culturale și evenimentele comemorative din regiunile Cernăuți și Odesa. Vrem să fim și de această dată, la împlinirea a 100 de ani de la această clipă astrală a românilor din Bucovina și să aducem un omagiu generației Unirii de la 1918 aflându-ne în locul unde Congresul general al Buocovinei a votat unirea fostului Ducat de Bucovina cu Regatul României”, a menționat Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri sunt evidenţiate momente liturgice şi culturale atât în România, cât și în Republica Moldova și în Bucovina.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.